Kuchnia pod lupą: 5 miejsc, które najtrudniej posprzątać

ocena: 12345

ostatnia edycja: 2017-02-08 14:38:17

Nieskazitelna na pierwszy rzut oka kuchnia w rzeczywistości skrywa wiele tajemnic. Tłuszcz na okapie, kamień na kranie i przypalona płyta grzewcza to zaledwie początek. Pobieżne sprzątanie sprawdzi się na co dzień, niemniej raz na jakiś czas niezbędne jest przywrócenie blasku nawet najtrudniejszym do wyczyszczenia miejscom. Jak uporać się z największymi wyzwaniami na liście gruntownych porządków kuchennych?

Higiena w kuchni to podstawa. Dlatego też im więcej ściereczek, gąbek i płynów mamy pod ręką, tym lepiej. Porządek jest ponadto niezwykle istotny w przypadku tych kuchni, które są integralną częścią salonu. Wtedy też przestrzeń kuchenna powinna stanowić dopełnienie wystroju, a nie przyczyniać się do zaburzenia estetyki domowych wnętrz. Co począć zatem z miejscami, które za wszelką cenę stronią od czystości i nieustannie niweczą nasz trud?
1.      Okap czysty na wskroś
Zdecydowanym liderem w kategorii najbardziej czasochłonnych w czyszczeniu i jednocześnie najbardziej zabrudzonych miejsc w kuchni jest okap. I nie chodzi oczywiście o samą obudowę, którą wystarczy przetrzeć ściereczką z płynem. W tym przypadku najważniejsze jest to, co niewidoczne dla oczu, czyli pochłaniane opary, kurz i tłuszcz, osadzające się w jego wnętrzu. Jak zatem czyścić okap szybko i skutecznie? Odpowiednia taktyka uchroni nas od wielogodzinnego moczenia kratek w misce z detergentem. - Na początku zdejmujemy kratkę i oceniamy poziom zabrudzeń. Jeśli jest bardzo źle, czyścimy za pomocą szorstkiej, ale nie rysującej gąbki (np. Pur Active) i roztworu wody z octem (1:1). Jeśli kratka wygląda całkiem przyzwoicie wystarczy ściereczka z mikrofibry (np. Actifibre) nasączona olejem. Olej rozpuści tłusty nalot, a zarazem zadba o połysk metalowych części. Niezawodne okażą się również ściereczki na rolce (np. Light&Soft), które zbiorą nadmiar wody oraz pomogą wypolerować powierzchnię okapu – podpowiada Magdalena Jaklewicz, ekspert firmy Vileda.
2.      Zlew niekoniecznie z kamienia
Kamienne zlewy mają swój urok, niemniej rzecz ma się zupełnie inaczej w przypadku zlewów kamieniem pokrytych. Wapienny nalot to bez wątpienia zmora armatury oraz powierzchni aluminiowych. Jak szybko usunąć kamień bez konieczności intensywnego szorowania i ryzyka zarysowania zlewu? Z pomocą przyjdą nam nowe technologie. Oczywiście można skorzystać z tradycyjnych rozwiązań, jak gąbka i mleczko czyszczące, lecz istnieją prostsze sposoby. Dwustronne ściereczki do armatury (np. Anti Kalk) skutecznie i delikatnie oraz bez detergentów usuwają wapienny osad. Ten niewielki gadżet sprawi, że kamień już nigdy na dłużej nie zagości tak na kranie, jak i w zlewie.
3.      Płyta grzewcza bez skwarków
Zdarzają się sytuacje, kiedy nawet szybkość reakcji na niewiele się zda. Jedną z nich jest moment, w którym zawartość garnka wykipi na gorącą kuchenkę. Gdy na ratunek jest już za późno, najlepiej darować sobie wielokrotne wycieranie w trakcie gotowania i poczekać z czyszczeniem aż płyta ostygnie. – Tu również sprawdzi się niezawodny ocet oraz funkcjonalny, dwustronny zmywak Inox Clean&Protect przeznaczony do stali nierdzewnej, oraz delikatnych powierzchni, również tych ceramicznych. Odpowiednio dobrany zmywak zapewni bezpieczeństwo przed zarysowaniem oraz skuteczność w czyszczeniu. Mocno przypaloną płytę najlepiej jest na kilka minut przykryć ściereczką nasączoną roztworem i dopiero później przejść do szorowania. Bezwzględnie wykluczyć należy opcję zdrapywania przypalonej żywności nożem lub innym ostrym przedmiotem, co bardzo szybko może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego, niszcząc płytę na dobre.  Lustrzany blask uzyskamy używając od czasu do czasu płynu do mycia płyt ceramicznych i indukcyjnych  – radzi ekspert Viledy.
4.      Podłoga czysta do cna
Gotowanie to nie tylko zabrudzony blat, kuchenka i zlew, ale i podłogi. Większą powierzchnię bez problemu można przetrzeć dowolnym mopem. Kluczowe są jednak narożniki oraz dolne krawędzie szafek, gdzie najchętniej zbiera się brud. – W trudne do wyczyszczenia miejsca bez problemu dostanie się mop o trójkątnej końcówce (np. Easy Wring&Clean TURBO). Dzięki niemu bez moczenia rąk i nadwyrężania pleców przywrócimy blask całej podłodze, a także fugom. Ponadto dwa rodzaje włókien bez trudu poradzą sobie tak z dużymi plamami, jak i drobnymi okruszkami i sierścią. Po zakończonych porządkach wystarczy odwirować nakładkę w wiadrze i wyprać w pralce – mówi ekspert firmy Vileda.
5.      Wentylacja pełną parą
Drugoplanową, niemniej bardzo ważną bohaterką w kuchni jest także kratka wentylacyjna. Niezwykle istotna w domach korzystających z instalacji gazowej, dba także o stałą cyrkulację powietrza w budynku, utrzymując wilgoć na właściwym poziomie. Wszystko to, co znaleźć możemy w okapie, po części odkłada się także na kratce wentylacyjnej. Dodać do tego należy również drobny pył, który przynoszony jest z zewnątrz. Przy czyszczeniu najważniejsze jest to, by bardzo delikatnie zdemontować kratkę, nie dotykając przy tym ściany, ponieważ bardzo łatwo możemy zostawić na niej ciemne smugi z kurzu i pyłu. Kratka zazwyczaj nie wymaga długiego szorowania, a jednie dokładnego przetarcia. Do wszystkich zakamarków najlepiej dotrze mały pędzelek malarski lub nóż owinięty cienką ściereczką.
Nieodłącznym składnikiem nieskazitelnie czystej kuchni powinna być także systematyczność. Regularne usuwanie nawet niewielkich zabrudzeń jest znacznie prostsze, szybsze, jak i przyjemniejsze, dlatego też lepiej nie dopuszczać do tego, by brud zadomowił się w kuchennych zaułkach.

Podziel się:

Zobacz galerie użytkowników związane z tematem

Oceń ten artykuł

12345Zaloguj się aby oceniać artykuły.
Wstaw linka na stronę / bloga / forum - Kliknij!

dodaj swój komentarz do tego artykułukomentarze użytkowników (0)

Nie dodano jeszcze komentarzy - bądź pierwszy i dodaj swoją wypowiedź!

Zaloguj się, aby komentować artykuły...