Jak ograniczyć ilość energii zużywanej przez chłodziarko-zamrażarkę?

ocena: 12345

ostatnia edycja: 2010-02-14 22:29:00

 

Na początku warto sobie odpowiedzieć na pytanie: czy bardziej opłaca się zainwestować w nową chłodziarko-zamrażarkę, czy zachować dotychczasową przez kolejne lata. Stare urządzenia zużywają znacznie więcej energii, niż oferowane obecnie, energooszczędne modele z klasą energetyczną A++. Dlatego przy rosnących cenach za energię, taki zakup może się zwrócić już po paru latach. I do tego będzie przyjazny dla środowiska.

 

Niezależnie jednak od posiadanego modelu rozsądne korzystanie z chłodziarko-zamrażarki pozwoli zmniejszyć rachunki za prąd. Pomogą w tym wskazówki przedstawione poniżej:

 

1. Unikaj otwierania drzwi chłodziarki. Ciepłe powietrze, które dostaje się wtedy do środka, musi być ponownie schłodzone, by wewnątrz urządzenia panowała wciąż odpowiednio niska temperatura. Otwieranie drzwi zwiększa także poziom wilgotności, co prowadzi do wzrostu grubości szronu osadzającego się wewnątrz, zwiększonego poboru energii oraz skrócenia okresu, w którym chłodziarka będzie pracowała prawidłowo.

 

2. Używaj oszczędnych funkcji lub ustaw temperaturę w chłodziarce na 4 do 5 st., natomiast w zamrażarce na -18 st. Jest to optymalna temperatura do przechowywania żywności, która pozwala także obniżyć koszty energii. Nie należy ustawiać temperatury zbyt nisko, ponieważ różnica jednego stopnia zwiększa zużycie energii o 6-8%.

 

3. Miej zawsze pełną lodówkę i zamrażalnik. Im większa ilość schłodzonej żywności we wnętrzu chłodziarko-zamrażarki, tym urządzenie łatwiej utrzymuje stałą temperaturę, gdy otworzymy drzwi.

 

4. Rozmrażaj regularnie. Już 5 mm warstwa szronu zwiększa zużycie energii o 30%, dlatego tak ważne jest regularne rozmrażanie. Przy wyborze nowego urządzenia warto zwrócić uwagę, czy ma ono funkcję Frost-Free, która pozwala zapomnieć o rozmrażaniu.

 

5. Kup jedną dużą chłodziarko-zamrażarkę zamiast dwóch mniejszych. Jedna chłodziarko-zamrażarka zużywa zazwyczaj o 20% mniej energii, niż dwa mniejsze urządzenia o takiej samej łącznej pojemności.

 

6. Utrzymuj czystość chłodziarko-zamrażarki nie tylko w środku, ale również na zewnątrz. W wolnostojących chłodziarko-zamrażarkach powinno się regularnie czyścić kondensator (czarny „ruszt” z tyłu urządzenia). Urządzenie należy ustawić parę centymetrów od ściany, aby umożliwić dobrą cyrkulację powietrza. Zakłócenie tego procesu zwiększa zużycie energii nawet o 10%.

 

7. Nie wkładaj do chłodziarko-zamrażarki ciepłej żywności. Spowoduje to wzrost temperatury w środku oraz może ocieplić pozostałe produkty. Z drugiej strony rozmrażanie mrożonek w komorze chłodziarki jest dobrym pomysłem, ponieważ dzięki nim chłodziarka otrzymuje dodatkowy chłód.

 

8. Wybierz urządzenie, które ma alarm sygnalizujący wzrost temperatury oraz mechanizm automatycznego domykania drzwi. Zabezpieczy to urządzenie przed niepotrzebnym zużyciem energii,
a żywność - przed ewentualnym zepsuciem.

 

9. Nie stawiaj chłodziarko-zamrażarki w miejscu nasłonecznionym, ani w pobliżu innych źródeł ciepła takich jak piekarnik czy grzejnik. Dodatkowe źródło ciepła może obniżyć skuteczność pracy kompresora i kondensatora urządzenia.

 

10. Sprawdzaj i w razie potrzeby wymieniaj uszczelkę w drzwiach. Drzwi chłodziarko-zamrażarki powinny zamykać się szczelnie, aby zimne powietrze nie wydostawało się na zewnątrz. Szczelność uszczelek można łatwo sprawdzić. Wystarczy włożyć kartkę papieru pomiędzy uszczelkę a obudowę chłodziarki i zamknąć drzwi. Jeżeli
w momencie pociągnięcia za kartkę nie czuć niewielkiego oporu, drzwi są rozszczelnione i należy wymienić uszczelkę.


11. Warto sprawdzić czy lodówka posiada system półek i szuflad przeznaczonych do przechowywania produktów w odpowiednich warunkach temperaturowych.


12. Warto sprawdzić czy lodówka posiada funkcje automatycznego podnoszenia temperatury w chłodziarce podczas opuszczania domu, tzw. "Holiday".

 

13. Żywność, która ma być z powrotem umieszczona w chłodziarce (np. po odkrojeniu potrzebnej części), powinna jak najszybciej do niej wrócić, zanim się ogrzeje.



14. Myj chłodziarkę regularnie wodą z łagodnym detergentem. Chłodziarki, które nie mają funkcji odmrażania, należy regularnie odmrażać. Warstwa lodu nie może być grubsza niż 10 mm.

 

15. Pamiętaj, aby umieszczać poszczególne rodzaje produktów w odpowiednich strefach temperaturowych (półkach). Unikniesz w ten sposób niepotrzebnego chłodzenia niektórych produktów.

 

16. Z porównania zużycia energii elektrycznej przykładowych: lodówki, zamrażarki i lodówko-zamrażarki (o zbliżonej pojemności netto) wynika, że mniejsze zużycie energii ma lodówko-zamrażarka (~1,2 kWh/dzień), niż wolnostojące: lodówka i zamrażarka (oba urządzenia ~1,89 kWh/dzień).

 

 

Redakcja ekooszczedni.pl na podstawie materiałów z:
Electrolux Poland Sp. z o.o.

 

Na podstawie poradnika „ Jak oszczędzać energię w domu"  powstałego w ramach kampanii „Zróbmy dobry klimat” przygotowanego przez WWF. Wydawnictwo, którego partnerem jest m.in. ENERGA, dbając o środowisko, zachęca do racjonalnego wykorzystywania energii elektrycznej.


Podziel się:

dodaj swój komentarz do tego artykułukomentarze użytkowników (0)

Nie dodano jeszcze komentarzy - bądź pierwszy i dodaj swoją wypowiedź!

Zaloguj się, aby komentować artykuły...